Νύφες από άλλη εποχή!

Νύφες από άλλη εποχή!

05/12/2016 0 Από bbeautiful

leventio_nyphes_1 Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Περιοδική έκθεση με τίτλο «Νύφες στο Λεβέντειο: παράδοση και μόδα στην Ελλάδα και στην Κύπρο» παρουσιάζεται από τις 30 Νοεμβρίου 2016 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Νυφικές ενδυμασίες από τη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος του Ναυπλίου συναντούν κυπριακά νυφικά των συλλογών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, όπως και πολλών άλλων ιδιωτικών κυπριακών συλλογών, για τη δημιουργία μιας μοναδικής εκθεσιακής και ταυτόχρονα ιστορικής πασαρέλας που θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Απριλίου 2017.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, παρουσιάζει σειρά νυφικών φορεμάτων τα οποία διαγράφουν την εξέλιξη του ενδύματος από το τέλος του 19ου αιώνα έως και το 1974 σε Ελλάδα και Κύπρο. Η παρουσίαση παρακολουθεί τη διαχρονική πορεία του νυφικού από τις δεσμεύσεις της παράδοσης στις επιταγές της διεθνούς μόδας. Καταγράφει ταυτόχρονα, ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα νυφικά του Ελλαδικού χώρου και σε αυτά της Κύπρου, δύο χώρων του ελληνισμού με παρόμοια παράδοση αλλά με ξεχωριστή ιστορική μοίρα. Εξετάζει επίσης τις διαφορές ανάμεσα στο νυφικό της πόλης και του χωριού, ανάμεσα στο νυφικό της πλούσιας και της λιγότερο ευνοημένης οικονομικά νύφης.

 

leventio_nyphes_6

Το νυφικό φόρεμα με την πάροδο του χρόνου υφίσταται πολλές τροποποιήσεις που ξεφεύγουν σιγά-σιγά από την παραδοσιακή ενδυμασία ως νυφικού φορέματος και εναρμονίζεται πλέον το νυφικό φόρεμα με τη διεθνή μόδα. Στην έκθεση, γίνεται επίσης εμφανής η καθιέρωση του άσπρου νυφικού το οποίο «επέβαλε» σε όλο το δυτικό κόσμο ο γάμος της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας Βικτορίας.

leventio_nyphes_5

Μέσα από τα νυφικά της έκθεσης μπορεί κανείς να εντοπίσει τις αλλαγές στις διαστάσεις, στο μήκος τους,στο φάρδος τους και στα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις τάσεις που επηρεάζεται από πριγκιπικούς γάμους αλλά και τον κινηματογράφο και απο τους σχεδιαστές παγκόσμια.

Στις πτυχές των νυφικών ανιχνεύονται ακόμα επιπτώσεις ιστορικών γεγονότων όπως οι οικονομικές και άλλες δυσκολίες που επέφεραν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Η ανεξαρτησία της Κύπρου (1960) σηματοδοτεί την τελευταία χρονικά περίοδο που παρουσιάζει η έκθεση. Στο κλίμα «αισιοδοξίας» που επικρατεί, το νυφικό φόρεμα ακολουθεί το κοινό αίσθημα και τις τάσεις της εποχής υλοποιώντας τα όνειρα κάθε νύφης για την ωραιότερη μέρα της ζωής της.

Η έκθεση θέτει ως χρονικό όριο το 1974, όταν η από αιώνων τάξη πραγμάτων ενός γηγενούς πληθυσμού ανατρέπεται και οι κοινωνικό-οικονομικές δομές αλλάζουν δραματικά και αμετάκλητα.